torstai 18. heinäkuuta 2019

LEIKKEJÄ YMPÄRISTÖOPIN TUNNEILLE

Ihmetuoli
Heijastetaan luokan valkokankaalle kuva oppikirjasta. Yksi oppilas istahtaa ihmetuoliin ja esittää jotain kirjan kuvan yksityiskohtaa (esim. henkilö, eläin, esine). Muut arvaavat mistä tai kenestä on kyse. Mikäli arvaaminen on haastavaa, annetaan vihjeitä (esim. tämä eläin on värikäs, tästä voi tehdä ruokaa, tämä asia löytyy Suomesta). 


Hedelmäsalaatti
Leikissä istutaan piiriin asetetulla tuoleilla. Osallistujat jaetaan eri maiden kansalaisiin, joita on muutamia erilaisia, esim. suomalaiset, ruotsalaiset, norjalaiset, islantilaiset. Maiden kansalaiset istuvat tuoleillaan ja yksi osallistujista seisoo piirin keskellä huutamassa vuoronperään eri kansallisuuksia. Kun ilmoille kajahtaa esim. ruotsalaiset, kaikki kyseiseen ryhmään kuuluvat oppilaat nousevat ylös tuoleistaan ja vaihtavat paikkaa. Piirin keskellä seissyt "huutaja" yrittää myös päästä istumaan yhteen juuri vapautuneista tuoleista. Mikäli hän onnistuu, huutajaksi jää se osallistujista, joka ei löytänyt itselleen istumapaikkaa. Kun huudetaan "Pohjoismaat", kaikki penkeillä istuneet hedelmät vaihtavat paikkaa. 
Voidaan leikkiä myös “eläintarhaa”, jolloin oppilaat jaetaan eri eläinryhmiin.


Leikitään kuvia
Oppilaspari valitsee oppikirjasta kuvan open osoittamilta sivuilta. Toinen oppilaista valitsee kuvasta jotain ja sanoo: “Minä olen koira!” Oppilas jähmettyy koiraksi. 
Toinen oppilaista keksii jotain koiraan liittyvää ja sanoo: “Minä leikin koiran kanssa!” Oppilas heittää näkymätöntä keppiä, patsas muuttuu liikkuvaksi ja koira noutaa kepin.
Keksitään ja kokeillaan muutamia erilaisia patsaita tai liikkuvia patsaita, jonka jälkeen pari valitsee yhden kuvistaan. Esitetään muille oppilaille, jotka yrittävät arvata, mistä kuvasta on kyse.


Fakta - fiktio
Muodostetaan ryhmät. Ryhmä päättää toimiiko faktassa vai fiktiossa. Valitaan aihe (esim. luonnonilmiö). Ryhmät kertovat tai esittävät aiheesta järkeen perustuvan tai mielikuvituksellisen selityksen.


Hylätyt esineet
Kirjataan taululle erilaisia esineitä, joita löytyy kotoa, mutta joita ei enää juurikaan käytetä (esim. rikkinäinen polkupyörä, pieneksi jääneet sukat, käytetyt paristot, pienten lasten lelut). Keksitään  hylätyille tai kaappeihin / varastoihin unohtuneille esineille uusi käyttötarkoitus. Suunnitellaan ja esitetään / videoidaan pieniä tietoiskuja, joissa uusiokäytössä ovat kyseiset tavarat. Keskustellaan lopuksi kierrätyksestä.


360-kuva
Päätetään aihe (esim. yhteyttäminen). 
Yksi oppilas sanoo: “Minä olen puu.” Oppilas jähmettyy esittämään puuta. 
Seuraava oppilas keksii asian, joka sopii aiheeseen ja sanoo: “Minä olen aurinko”. Oppilas jähmettyy auringoksi.
Lisätään kuvaan aiheeseen liittyviä osia yksi kerrallaan (esim. lehti, juuret, vesi, lehtivihreä, ravinteet...). Opettaja voi käydä kyselemässä kuvan eri osilta esim. niiden tehtävistä yhteyttämisprosessista. Kuvan eri osille voidaan myös lisätä ajatusääniä. 
Keskustellaan lopuksi yhdessä.


Verenkierto
Tutustutaan verenkiertoon oppikirjan tai internetin välityksellä. Kirjataan luokan taululle verenkierron tärkeimmät osat. Rakennetaan luokkaan pieni ja suuri verenkierto pala palalta. Joku oppilaista sanoo: ”sydän” ja jähmettyy esittämään sydäntä. Joku toinen sanoo: ”keuhkot” ja jähmettyy keuhkoiksi sydämen lähelle. Näin jatketaan, kunnes verenkiertoon on saatu tärkeimmät osat. Opettaja voi käydä haastattelemassa verenkierron osia esim. niiden tehtävistä. Sydän voidaan laittaa myös ”pumppaamaan” ja verenkierto toimintaan.


Jäätyneet kasvit
Talvi tulee, maa jäätyy - miten kasveille käy? Pari oppilasta tulee esittämään kuihtumisen partaalla olevia kasveja, jotka naama mutrussa yrittävät imeä vettä jäisestä tai kuivasta maasta. Keksitään ja leikitään erilaisia tapoja pelastaa jäätynyt tai kuihtunut kasvi (esim. lämpöinen kupillinen kaakaota tai sadepilvi, josta sataa lämmintä vettä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti